My photo
Människorättsjurist och riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna i Göteborg. Är bostadspolitisk talesperson för FP. Brinner även för integrationsfrågor, rättspolitik och utrikespolitik. För kontakt: robert.hannah@riksdagen.se och 0739-159424 Pressekreterare Ylva Westlund 0708 54 90 52 ylva.westlund@riksdagen.se

Vem är Robert Hannah?

Jag är liberal, tack vare en parabolantenn.

Det fanns två typer av dörrknackare som störde min familj under min uppväxt. Mormoner från USA och Hyresgästföreningens representanter.

Hyresgästföreningen var värst. Istället för att informera mina föräldrar om deras rättigheter kom de för att begränsa vår frihet. Målet var att tvinga mina föräldrar att ta ner familjens parabolantenn. Alla ”blattefamiljer” i området behövde göra det informerade de snällt men bestämt.

Miljonprogrammets skönhet och klagomål från svenskar i området var viktigare än de arabiska och assyriska tv-kanaler som mina föräldrar tittade på de få lediga timmar som de hade efter jobbet.

Hyresgästföreningen gick så långt att de hotade med att familjen riskerade att vräkas om vi inte gjorde oss av med parabolantennen. Mina föräldrar, som inte kände till sina rättigheter, kapitulerade efter flera påfrestande besök. De tog ner antennen.

Vad Hyresgästföreningen och andra socialistiskt präglade organisationer i Göteborgs förorter inte förstod var att deras beteende väckte liberala tankar hos mig. Även om jag personligen inte stod ut med de arabiska TV-såporna så förstod jag aldrig varför mina föräldrar behövde ta ner parabolantennen.

Jag förstod inte heller varför min skola inte ingrep och hjälpte tjejer som levde under hederskultur, eller varför våra grannar var sjukskrivna fastän att de deltog på brännbollsturneringar med sina barn.

Jag tyckte att mina föräldrars yttrandefrihet var viktigare än en grå och monoton fasad på vårt hyreshus. Jag tyckte att det svenska samhället svek tjejer och killar som utsätts för hederskultur. Och jag tyckte att friska människor inte skulle vara sjukskrivna utan jobba, precis som min mamma gjorde.

Jag är liberal tack vare en parabolantenn. Men eftersom Folkpartiet knappt existerar i svenska förorter tog det mig lång tid att inse att mina åsikter kunde sammanfattas med ett ord: liberal.


Biografi av Sharoken Hanna 

1. Biografi
Robert Hannah, född 7 augusti 1985 i Falkenberg, Halland, är en svensk folkpartistisk politiker med assyriskt ursprung. Han är en kandidat till Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014 för Folkpartiet. Han har en juridisk kandidatexamen från Stockholms universitet och Masterexamen i internationell rätt från Georgetown University.
  1.1 Uppväxt
Robert är född i Falkenberg men uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Tynnered från 1 års ålder. Roberts familj flydde till Sverige 1984 från Irak i samband med kriget mellan Irak och Iran. De är av assyrisk bakgrund. Hans familj härstammar från Ninevehslätten i norra Irak.
  
2. Utbildning och arbete 
  2.1 Utbildning 
Hannah har sedan 2011 en juridisk kandidatexamen från Stockholm universitet med fokus på mänskliga rättigheter. Han har också en Masterexamen i internationell rätt och mänskliga rättigheter från Georgetown University i Washington, D.C. Hannah var Fulbright-stipendiat under hans tid i USA. Hannah vann 2011 två utmärkelser för sin examensuppsats Robert Hannah vann Ohlininstitutets uppsatstävling 2011, som handlar om vem som kan anses vara ett offer enligt Europakonventionen, från Stockholms Universitet. Han tilldelades Centrum för rättvisa Midander-Lönnstipendium för bästa examensuppsats om fri- och rättigheter. Robert Hannah får Midander Lönn-priset.
 
  2.2 Arbete
Hannah arbetar som riksdagsledamot sedan valet september 2014. Han är tjänstledig från arbetet som människorättsjurist på den liberala biståndsstiftelsen SILC. Han har även varit ordförande för den ideella utbytesorganisationen Youth For Understanding Sverige. 
Hannah är en socialliberal politiker och medlem i Folkpartiet. Robert driver främst frågor som handlar om bostäder, integration och utrikesfrågor.
No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.