My photo
Människorättsjurist och riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna i Göteborg. Är bostadspolitisk talesperson för FP. Brinner även för integrationsfrågor, rättspolitik och utrikespolitik. För kontakt: robert.hannah@riksdagen.se och 0739-159424 Pressekreterare Ylva Westlund 0708 54 90 52 ylva.westlund@riksdagen.se

Wednesday, November 6, 2013

Det handlar om vilket Sverige vi vill ha!

Jag hade önskat få berätta om det Sverige jag vill ha när FP sätter riksdagslistan för Stockholm ikväll. Men traditionen säger att kandidater inte får berätta vad man vill åstadkomma i riksdagen. Jag väljer därför att publicera mitt inplanerade 3 minuter långa linjetal här på min blogg:

"Det handlar om vilket Sverige vi vill ha. Så sa vår minister Erik Ullenhag i en debatt mot Jimmie Åkesson om flyktingarna från Syrien. Jag ska berätta om det Sverige jag vill ha.

Jag vill ha ett Sverige där alla behandlas lika. Sverigedemokrater är män som hatar kvinnor. Det har vår minister Maria Arnholm sagt. Tillåt mig fylla på - även hedersförtryckare är män som hatar kvinnor. Både Sverigedemokrater och hedersförtryckare försöker skapa ett vi och dem. Vi måste ta kampen mot könsapartheid, islamofobi och homofobi på större allvar i Sverige.

Jag vill ha ett Sverige som inte straffar hela orter när det bara är ett fåtal som förstör. I min gamla högstadieskola i Göteborgsförorten Tynnered har man gett upp. Man har satt upp stängsel och taggtråd runt hela skolan. Jag vill ha ett Sverige där alla ungdomar från förorten faktiskt ges riktiga framtidmöjligheter. Det bortglömda Sverige måste lyftas fram.

Jag vill ha ett Sverige där unga vuxna får en ärlig chans på bostadsmarknaden. Där man får lägenhet efter rimlig tid i bostadskön och inte efter 20 år i bostadskön. Jag har vänner som bott i Stockholm i snart tre år och har hunnit flytta mer än 10 gånger. En av dem bor just nu på en soffa i Liljeholmen. Förklara den ekvationen, för mig är den orimlig.

Jag vill ha ett Sverige som exportar dagis och Pridefestivaler istället för vapen och övervakningssystem. Sverige ska ha ryggrad att både stå upp mot skurkstater som Ryssland och ha råd med en generös flyktingpolitik. Och vi liberaler måste leda vägen.

Jag vill ha ett politisk scen i Sverige som inte bara är vit, medelålder och medelklass. Ska vi ha en generös invandringspolitik så måste dessa grupper också få vara med i de beslutsfattande församlingarna. Liberaler fokuserar på inkludering och innanförskap, brukar vår partiledare Jan Björklund säga. Vi behöver ett Folkparti där personer med utländsk bakgrund får mer utrymme.

Värderingar vinner val, så brukar vår minister Birgitta Ohlsson säga och jag håller med. Demokrati, mänskliga rättigheter och allas likhet inför lagen måste man kämpa för i varje årstid och i varje riksdag. Jag vill vara med och ta den fajten och tror att mina erfarenheter behövs. Jag hoppas därför på ert stöd idag."

2 comments:

  1. Hej Robert,Härmed vill jag oxå fylla på,Jag vill ha ett Sverige som inte tillåter rasistiska budskap att sprida sig ,vare sig relegiösa eller politiska,jag vill ha ett Sverige där ingen har rätt att tvinga på sina barn egna livsåskådningar som strider mot all sunt förnuft,där man får rätt att diskriminera kvinnor p.g.a relegiösa skäll.och värre av allt döms inte för det...så som hände för inte länge sedan,jag vill ha ett Sverige där ungarna satsar på utbildning och inte på budskap som leder dem till falsk paradis ,tyvärr har jag märkt många såna vilsa unga män...i en månad som gör att jag måste tänka ...hur i hela världen får dessa näring och hur kommer det sig att vi slappar så mycket och inte sätter stop. till sist Gör som Putin ställ föräldrarna oxå till svars..mycket kommer faktiskt hemifrån...

    ReplyDelete
  2. det kan nog vara bra att de inte lyssnar på alla dina förslag - då vore jag nog inte folkpartist mer :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.