My photo
Människorättsjurist och riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna i Göteborg. Är bostadspolitisk talesperson för FP. Brinner även för integrationsfrågor, rättspolitik och utrikespolitik. För kontakt: robert.hannah@riksdagen.se och 0739-159424 Pressekreterare Ylva Westlund 0708 54 90 52 ylva.westlund@riksdagen.se

Thursday, August 22, 2013

Robert Hannah pratade ut om HBT och vardagsheder på SVT Gomorron

Marianne Rundström frågade varför han skrev artikeln på DN (08-19-2013) och berätta svarade Robert "Det har varit oerhört viktigt för mig att tillslut få komma ut om jag ändå ska kandidera som en riksdagspolitiker, att vilja vara sann mot mig själv och för de medborgare som jag ska företräda, att om den politiken jag vill prata om mångfald, öppenhet och HBT-acceptans  Att jag själv lever som jag vill lära helt enkelt, det har varit jätteviktigt. Men den absolut viktigaste anledningen till att jag gör det här nu är för att det finns otroligt många ungdomar, killar och tjejer även äldre som lever i Sverige som lever med ett hedersförtryck enbart för att dem är homosexuella. Det finns ingen samhällsdebatt och jag behövde då komma ut och prata om den, prata om dem problem, det mörkertal som finns och den vardagsheder som jag kallar det som dem här personerna utsätts för."

Under programmet frågade Anders Holmberg om när talar om hedersförtryck och hederskulturer har det handlat väldigt mycket om hur kvinnor och tjejer utsätts men det här har det varit tystare om så svarar Robert "Det här är ett så tabubelagt ämne inom de här kulturerna, i princip alla länder de här invandrargrupperna kommer ifrån är det dödsstraff på det här, det är det värsta man kan drabbas av. Det är en otrolig tabu och skamlighet som finns i frågan. Folk är rädda helt enkelt, man vill inte prata om det och gömmer sig hellre."


Sharoken Hanna

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.