My photo
Människorättsjurist och riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna i Göteborg. Är bostadspolitisk talesperson för FP. Brinner även för integrationsfrågor, rättspolitik och utrikespolitik. För kontakt: robert.hannah@riksdagen.se och 0739-159424 Pressekreterare Ylva Westlund 0708 54 90 52 ylva.westlund@riksdagen.se

Tuesday, March 12, 2013

Betraktelser från det amerikanska valet


Betraktelser från det amerikanska valet

Robert Hannah, styrelseledamot och kampanjledare för FP Bromma befinner sig sedan augusti i Washington, USA och har därför kunnat följa det amerikanska kongress och presidentvalet på plats. Nedan följer ett utdrag ur en intervju som tidningen NU gjorde med Robert angående presidentvalet.

– Vad gör du i Washington?
Jag läser en Masters i internationell rätt med inriktning mänskliga rättigheter på Georgetown University i Washington D.C. Georgetown Law School är rankad tvåa i världen i internationell rätt. Jag fick ett Fulbright-stipendium för att plugga ett år i USA tid. Den politiska nörden inom mig ville verkligen till Washington DC för att få följa presidentvalet i händelsernas centrum och för att kunna nätverka med folkvalda och olika politiska ”hang- arounds”, t.ex. politiska konsulter, lobbyister, och volontärer i kampanjerna.

– Hur är det att plugga i USA jämfört med i Sverige?
Pengarna är en jättestor skillnad. Det kostar 48 000 dollar i årsavgift för att läsa juridik på Georgetown Law School. Det märks också på skolan och i undervisningen att det är ett elituniversitet. Som student har man en mycket närmre relation till skolan och lärarna jämfört med svenska universitet. Förutom professor som undervisar så finns det bl.a. personal som hjälper till att hitta potentiella arbetsgivare och personal som lär ut hur man skriver uppsatser, hanterar stress, skriver cv, lär ut intervjuteknik och mycket mer. Undervisningen är mycket mer dynamisk, framtidsinriktad och vågad jämfört med Sverige. I de kurser jag går är fokus i huvudsak inte nuvarande juridiska problem utan istället om framtida juridiska utmaningar som det internationella samfundet står inför, som cybersäkerhet, nya typer av väpnade konflikter och FN:s säkerhetsråds framtida roll. Professorerna tar också i mycket större utsträckning ställning i kontroversiella juridiska frågor. Minst hälften av professorerna har kallat republikanerna för idioter.

– Hur följde du presidentvalet?
Jag skulle snarare säga att presidentvalet följde mig. Amerikaner är inte rädda för att uttrycka vem man håller på och i Washington är en absolut majoritet demokrater. Jag blev dränkt av reklam i TV och radio eftersom Washington är granne med Virginia som är en swing-state. Nästan alla barer och restauranger hade tillfälligt ändrat i sina menyer så att man kunde beställa och lagt till t.ex. en Obamaburgare och en Romneyburgare på menyn. Jag har beställt minst 10 Obamaburgare sen jag kom till USA. Nästan alla barer och restauranger visade debatter, partikonventen och valkvällen live på tv-skärmar. Den roligaste kvällen var nog när jag när jag tittade på vice-presidentsdebatten mellan Ryan och Biden på en mexikansk restaurang vid kongressen. Det var samma restaurang som Paul Ryan, Romneys kandidat som vice president, arbetat på när han först kom till Washington. Det var ett av väldigt få ställen där man kunde hitta Ryan-supportrar. Höjdpunkten var helt klart när jag fick se Bill Clinton och Barack Obama tala inför 25 000 personer på ett valmöte i Virginia två dagar innan valet. Själva valkvällen följde jag på en bar. När Obama utnämndes som vinnare exploderade baren av glädje och i ett kramkalas av sällan skådat slag.

– Engagerade du dig i någon valrörelse?
Nej, jag valde att inte engagera mig som volontär, trots att jag är en Obama-supporter, utan jag ville hellre få ett utanförperspektiv för att lära mig mer inför det svenska valet 2014. Jag besökte ett stort antal valkontor, pratade med engagerade från båda sidor för att få så många intryck som möjligt av kampanjstrategierna. Det mest lärorika är hur båda rörelser anpassar sin politik och har olika budskap som man skickar ut till olika grupper i samhället. Man väljer budskap beroende på om det är kvinnor, HBT-personer eller latinos som man kommunicerar med. Folkpartiet har mycket att lära sig om att skräddarsy den politiska kommunikationen och få ut rätt budskap till rätt väljargrupp.

– På vilket sätt märks den del av valrörelsen som inte handlar om presidentvalet, alltså framför allt valet till kongressen?
Den märktes knappt alls i Washington eftersom befolkningen här endast får skicka skuggrepresenter till kongressen. Det var främst när någon republikan uttalade sig taffligt som det uppmärksammades i huvudstaden. Många av de politiska uppdragen, som partierna i Sverige själva utser representanter till, väljs i USA genom val, t.ex. skolnämnder. De lokala valen är väldigt ointressanta för ”DC-borna” och det är inte alls många som faktiskt röstar i dem. 

– Vad bör man inte missa om man besöker Washington?
Det bästa med Washington är att nästan alla museum och statliga institut är gratis att besöka. Självklart ska man besöka the National Mall, det är ett stort pampigt grönområde som sträcker sig från Kapitolium (den amerikanska kongressen) till Lincoln Memorial. Utmed ”The Mall” finns alla monument och byggnader som man har sett från amerikanska filmer och tv-serier: från Vita huset och the Washington Memorial till the Air and Space Museum och Smithsonians konstmuseum. Det klart bästa besöket är en rundtur i den amerikanska kongressen. På Lincoln Memorial ska du hålla utkik efter plattan där Martin Luther King Jr höll sitt kända ”I have a dream”-tal. En ”hidden gem” att tipsa om vid the Mall är the Holocoust Memorial Museum.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.